Railay Beach: Het mooiste strand van Thailand - Tips Thailand (2024)

Railay Beach: Het mooiste strand van Thailand - Tips Thailand (1)
Je hebt ze vast al eens gezien, de bizar mooie foto’s van Thailand met enorme kliffen die uit helderblauw zeewater verrijzen, vergezeld door hagelwitte stranden en palmbomen die rijkelijk gevuld zijn met kokosnoten. Zucht… te mooi om waar te zijn, toch? Fout. Dames en heren, maak kennis met schiereiland Railay en het mooie Railay Beach.

Een heel warm welkom op Railay Beach

Meter voor meter ontvouwt zich het mooiste schouwspel dat ik ooit heb gezien. De longtailboot pruttelt verder en neemt me mee langs kalkrotsen met bruinrode vegen en groene toppen afgewisseld met strookjes goudgeel zand, weelderige mangrovebossen en groene palmbomen. We naderen een baai die zo belachelijk mooi is, dat ik geen idee heb hoe ik die moet beschrijven.

Ik schuifel op mijn stoel en weet van gekkigheid niet waar ik moet kijken. Een intens gevoel van blijdschap, geluk en dankbaarheid overvalt me en even weet ik niet mee hoe ik het heb. Ik, zo nuchter als een pakje boter, schiet vol. Dikke tranen biggelen over mijn wangen terwijl ik me overgeef aan de schoonheid van Railay Beach!

Railay Beach: Het mooiste strand van Thailand - Tips Thailand (2)

Dit is Railay

Railay is een schiereiland in het zuiden van Thailand, gelegen in de provincie Krabi. Dit relaxte paradijsje is beroemd en berucht om zijn prachtige stranden en kalksteen kliffen, waar gevorderde klimmers en wannabe’s vanuit heel de wereld naartoe reizen om te klimmen.

Railay is niet zo groot, het schiereiland heeft vier stranden – waarvan er twee drop dead gorgeous zijn: Railay West en Ao Phra Nang.

Wij zijn meerdere dagen in Railay gebleven en zijn tot de conclusie gekomen dat één dag eigenlijk voldoende is om te kunnen genieten van al het moois. We raden je aan om vanuit een guesthouse in Ao Nang hier een dagtrip naartoe te maken, aangezien het aantal betaalbare guesthouses hier op Railay Beach gelimiteerd is. Tenzij je natuurlijk een klimmer bent, dan kun je hier je geluk niet op!

Tip: Vanaf Ao Nang beach pak je gemakkelijk de longtailboot naar Railay West voor slechts 100 baht p.p.

Railay Beach: Het mooiste strand van Thailand - Tips Thailand (3)

Railay West

Railay West (aka Railay Beach) is hét beroemde strand dat op vele postkaarten prijkt en waar ik het al eerder in mijn verhaal over had. Het strand is mooi, mooier, mooist: een enorme klif overschaduwt een lange strook wit zand dat wordt omzoomd door wiegende palmbomen. Het strand loopt langzaam af in de kalme zee, waardoor het een paradijs is voor gezinnen met kleine kinderen.

Hoewel het strand oogverblindend mooi is, mist het wat sfeer; veel ontwikkeling is er niet en de restaurantjes en resorts die er wel zijn, zijn peperduur. Toch vonden wij het geweldig om ein-de-lijk op deze beeldschone plek een duik in zee te nemen en er ´s avonds op het strand te eten.

Railay Beach: Het mooiste strand van Thailand - Tips Thailand (4)Railay Beach: Het mooiste strand van Thailand - Tips Thailand (5)

Ao Phra Nang

Ao Phra Nang is misschien stiekem nog wel mooier dan Railay West. Je komt aan bij een immense klif waar klimmers ondersteboven aan bungelen en waar apen rondlopen die uit de handen van toeristen eten. Voor de kust staat middenin zee een enorme, beeldschone rotspartij waar kajakkers omheen cirkelen. In zee dobberen een aantal longtail boten die zijn getransformeerd tot drijvende restaurants.

Er zijn twee bizarre grotten die tot de nok toe gevuld zijn met houten piemels. Bizar he?

Railay Beach: Het mooiste strand van Thailand - Tips Thailand (6)

Direct valt op hoe zacht het witte zand is; iedere stap die je zet is net een voetmassage. Het strand loopt ver door en wordt omlijnd door een prachtig mangrovebos. Helemaal aan het einde vind je (wederom) een prachtige rotspartij. Hier kun je aan het einde van de dag de spectaculairste zonsondergang aanschouwen die je ooit hebt gezien. Er is maar een, peperduur resort op het strand, dus hier overnachten zat er helaas voor ons niet in. Gelukkig is iedereen vrij om zijn handdoekje neer te leggen en te genieten van de zonsondergang!

Railay Beach: Het mooiste strand van Thailand - Tips Thailand (7)Railay Beach: Het mooiste strand van Thailand - Tips Thailand (8)

Railay East

Railay East, het meest ontwikkelde en tevens het minst aantrekkelijke strand van Railay. Dit kiezelstrand wordt overwoekerd door mangrove; even een dipje nemen is er dus niet bij. Wandelen doe je over een sfeerloos aangelegd betonnen pad. Toch is Railay East niet zo slecht als het misschien lijkt. Je vindt er talloze restaurantjes, barretjes, resorts en guesthouses waar een laid-back, reggae sfeertje hangt.

Tip: Ben je avontuurlijk? Maak dan de klim naar het Railay Viewpoint!

Railay Beach: Het mooiste strand van Thailand - Tips Thailand (9)Railay Beach: Het mooiste strand van Thailand - Tips Thailand (10)Railay Beach: Het mooiste strand van Thailand - Tips Thailand (11)

Ton Sai

Tot slot hét strand waar klimmers en backpackers zich verzamelen en soms wel maandenlang bivakkeren. Dit strand is een beetje afgelegen en is te bereiken door een 10 minuten wandeling door de jungle vanaf Railay West. Er is een grote klif op het strand waar klimmers zich verzamelen.

Maar welk strand je ook gaat; Railay is een aanrader voor jong en oud!

Railay Beach: Het mooiste strand van Thailand - Tips Thailand (12)

Rotsklimmen bij Ton Sai Beach. Foto door: Maria Ly

Slapen in Railay en Ao Nang

Vanaf de badplaats Ao Nang ben je zo op Railay – je pakt gewoon even de longtailboot en met tien minuten ben je er. Omdat het aantal goede accommodaties op Railay beperkt is, raden we je daarom aan om in Ao Nang te overnachten.

Mocht je tóch op Railay willen verblijven, dan is Rapala Rock Wood Resort veruit de beste budget optie. Met eenvoudige bungalows, waarvan de goedkoopste een gedeelde badkamer hebben, en een goede locatie op het randje van Railay West.

Railay Garden View Resort een hele goede middenklasse optie, waar je een prachtig uitzicht hebt over de baai. Het geluid van de longtailboten – en de steile trappen omhoog – moet je alleen wel voor lief nemen.

En direct aan Railay West ligt Railay Village Resort, een heel mooi resort omgeven door groen met comfortabele bungalows en zwembad. Ideaal voor gezinnen.

Kies je voor Ao Nang? Dan zijn dit onze tips:

Voor solo reizigers is het simpel, want het Glur Hostel is misschien wel het mooiste hostel van Thailand. Het lijkt wel op een klein resort met een groene, tropische tuin en zwembad. Het ligt net buiten het centrum van Ao Nang, maar alles is lopend te doen.

Ao Nang is een dure bestemming. Gelukkig kunnen budgetreizigers terecht de homestay van Mr. Chang, Ao Nang Homestay, dat gelegen is in een rustig zijstraatje vlak bij het centrum. En voor stelletjes en gezinnen met kinderen is Whalecome Aonang Resort perfect vanwege de ligging en voorzieningen – waaronder drie zwembaden.

Heb je wat meer te besteden of reis je met het hele gezin, dan is het Ban Sainai Resort de absolute topper. Op loopafstand van het strand en centrum, maar toch verscholen tussen de hoge kliffen en de palmbomen. De bungalows, het personeel, en gewoon de hele sfeer is fantastisch; en daarmee is dit onze nummer één aanbeveling.

Railay Beach: Het mooiste strand van Thailand - Tips Thailand (13)

Het fijne Ban Sainai Resort op loopafstand van Ao Nang Beach.

Hoteltips Krabi

Beyond Resort Krabi

Het luxe Beyond Resort Krabi is geïnspireerd door de natuur. Het is dé tropische ontsnapping van Krabi met een prive-strand, buitenzwembad, fitnesscentrum en restaurant. De kamers hebben een moderne inrichting met uitzicht op de tuin, het zwembad of de zee.Prijs per overnachting: v.a. € 76

Ban Sainai Resort

Dit is wat ons betreft dé parel van Krabi (Ao Nang). Een super schattig en groen resort op loopafstand van het strand met verschillende (familie)bungalows aan het water. Het buitenzwembad is een groot pluspunt, net als het personeel – zelden waren ze zo vriendelijk en behulpzaam!Prijs per overnachting: v.a. € 68

Op welk strand van Railay Beach zie jij je handdoekje al neerleggen?

Railay Beach: Het mooiste strand van Thailand - Tips Thailand (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 6275

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.